Ansökningsformulär


Ansökningsformulär
 

Vi kommer tyvärr inte att kunna anordna någon resa 2019 och ansökningsformuläret är därför stängt.

Våra resor brukar vara 21 dagar, varav 10 kliniska arbetsdagar samt två dagars administration. Som volontär betalar du själv för din resa och ditt uppehälle. Det finns även möjlighet att stanna kvar på egen hand efter resan. Läs mer om våra resor och andra volontärers berättelser, och se vår film.


 

 

Arbetets upplägg

Teamet arbetar totalt 10 dagar kliniskt, samt två dagar administrativt. Den första dagen inventerar teamet utrustning och material och går igenom arbetsgången, och den sista administrativa dagen utför vi bland annat slutinventering samt utvärdering.

Under dina tio kliniska arbetsdagar kommer du att arbeta ca 08-16 i fyra olika områden. Vi arbetar med mobil tandvård vilket innebär att teamet hjälps åt att ta med utrustning och material till och från arbetsplatserna. Alla hjälps åt med logistik och steril före och efter arbetet, och vi fyller i barnens journaler (på engelska).

Efter den sista kliniska arbetsdagen arbetar teamet en halvdag med noggrann inventering. Detta arbete kan även utföras på kvällen efter den sista kliniska arbetsdagen.

Vad händer efter min ansökan, och vanliga frågor och svar (FAQ) 

Vad händer efter att jag har skickat in min ansökan?

Svar:

 • Du får en bekräftelse på email att vi mottagit din ansökan.
 • 31 januari  – Sista ansökningsdag. Därefter kommer vi att påbörja arbetet med att sätta ihop sommarens team.
 • 28 februari – Du kommer att få antagningsbesked senast detta datum.

 

Vad händer om jag blir antagen?

Svar:

 • 28 februari  – Tillsammans med ditt antagningsbesked får du även information om flygresan och de dokument som behövs.
 • 29 mars – Deadline för inbetalning av volontäravgiften på 7700 kr.
 • 29 mars  – Deadline för insändning av kompletta dokument för arbetstillstånd. Observera att du inte kan delta på resan om du skickar in dina dokument för sent.
 • 29 mars – Deadline för att ha bokat och köpt flygbiljetter.
 • 27 april –  Obligatorisk informationsträff i Stockholm. Du måste delta detta datum för att kunna åka med till Jamaica. Du kommer även att få med dig material från denna träff som ska tas med till Jamaica.

Observera även att vi kommer att kontakta Socialstyrelsen för att få din legitimation på engelska (gäller tandhygienister och tandläkare). Detta är ett av dokumenten som krävs för att få ditt Jamaicanska arbetstillstånd.Vem kan söka till volontärresorna?

Svar: Tandvårdsutbildad personal med svensk legitimation/ diplom och minst 1 års arbetslivserfarenhet (ej praktik) inom tandvården. För att åka med måste man även registrera sig som medlem (200kr/år). Läs mer under Stöd oss.

 

Måste volontärer själva betala för resan?

Svar: Ja. A Child's Smile har i dagsläge tyvärr inte de ekonomiska resurserna att betala för volontärerna, däremot betalar man som volontär självkostnadspris för boende etc. som vi ordnar för våra team.Jag kan inte resa via USA, kan jag ansöka ändå?
Absolut! Det finns andra resvägar till Jamaica, men observera att detta kan påverka priset på flygbiljetterna.

 

Arbetar ni endast på Jamaica?

Svar: Ja. I dagsläget arbetar vi i två städer på Jamaica: Kingston och Mandeville.

 

Hur långa är arbetsdagarna?

Svar: 8 timmar/dag (ca 08-16)


Vilket språk talas det på Jamaica?

Svar: På Jamaica pratar man engelska så vi använder oss inte av tolkar.Hur mycket fickpengar behöver jag ta med mig?

Svar: Vi rekommenderar minst 5000 kr i Jamaicanska dollar. Tänk på att detta är väldigt individuellt beroende på hur ofta du vill äta ute, prisnivå, köpa souvenier, utflykter m.m.

 

Jag tänkte söka som volontär, kan jag ta med mig familjemedlemmar?

Svar: Nej i dagsläget går det inte att ta med sig anhöriga då resorna är mycket intensiva tidsmässigt och det inte finns plats på boendet för andra än våra volontärer. På grund av logistisken måste alla volontärer bo tillsammans. Dina anhöriga är varmt välkomna att möta upp dig efter sista arbetsdagen. Observera att A Child’s Smile ej kan hjälpa till med boende och annat efter volontäruppdragets slut. Volontärförsäkringen gäller endast under volontäruppdraget.

 

Vi är två som tänkte söka som volontärer tillsammans till en av era resor. Kan vi bli garanterade att åka tillsammans?

Svar: Vid rekrytering försöker vi i största mån sätta samman grupper med olika arbetserfarenheter, utbildning, ålder etc. Vi tar självklart hänsyn till om man söker tillsammans men kan inte garantera att båda blir rekryterade. Vi har haft både vänner och gifta par som har åkt tillsammans med oss tidigare. Vi kan inte heller garantera att man får dela rum, även om vi försöker ordna detta i möjligaste mån, och vi vill helst att ni som söker kan åka även om endast en av er blir antagna.

 

Jag har bara ett års arbetslivserfarenhet, har jag någon chans att bli antagen?

Svar: Flera av våra tidigare volontärer har haft väldigt liten erfarenhet av att resa, arbeta med barn och arbete inom tandvården innan de reste med oss. Vi ser främst till att få ett välfungerande team med stor variation vad gäller kunskap och erfarenhet samt olika ålder, kön och profession.

Vi strävar efter att i varje volontärteam ha med 8-10 personer, jämnt fördelade mellan tandsköterskor, tandhygienister och tandläkare. Vi har även haft med tandvårdsvolontärer från andra länder via vår samarbetspartner Projects Abroad, samt jamaicanska tandvårdsstudenter (som dock inte arbetat kliniskt).

 

Kan man delta i båda resorna?

Svar: Inte i dagsläget.

 

Vad ska man ha för kläder?

A Child's Smile står för bussarong och byxor. Du som volontär står själv för arbetsskor. Tänk på att inte ha för varma arbetsskor med tanke på den tropiska temperaturen. På fritiden rekommenderar vi linne, T-shirt, shorts, badkläder, badskor/flipflopp samt bekväma sandaler. Ta gärna med en kofta eller tunn jacka eftersom det ibland kan bli svalt på kvällen.

 

Hur påverkas man av värmen och tidsskillnaden?

Svar: Jamaica ligger 7 timmar efter oss. När man flyger så långt så kan man även påverkas av jetlag på grund av tidsskillnaden, samt den långa restiden. En del påverkas inte alls, medan en del blir rejält tröttare än vanligt de första dagarna, och ibland kan man få svårt att sova om nätterna. Värmen och eventuell sömnbrist innebär att det är viktigt att tänka på att få i sig tillräckligt med vätska och salt. Det är därför bra att alltid ha med 2-3 extra flaskor vatten och lite salta snacks under arbetsdagarna. Under arbetsdagarna är vi noga med att alla våra volontärer tar minst en kortare paus (utöver lunchpausen).

 

Jag är har specialkost eller allergier, vad ska jag tänka på?

Svar: Om du har specialkost löser vi det, men var beredd på att det eventuellt kan bli lite ensidig kost. För det mesta serveras ris med bönor och kyckling. Oftast går det att ordna vegetarisk mat, men det kan vara svårare att hitta exempelvis gluten- och laktosfria versioner av olika produkter på restauranger. Helt vegansk mat kan vi ha svårt att garantera, då det är våra samarbetspartners som ordnar maten. Tänk även på att meddela oss om du är allergisk mot något födoämne, men även helt andra saker förutom mat, så som material, djur, medicin etc. Det är även viktigt för oss att veta om du har någon sjukdom, hälsotillstånd eller tar några mediciner.

 

Vad kan man göra på fritiden?

Svar: A Child's Smile annordnar en utflykt till Ocho Rios med övernattning på hotell. Den anordnas den första lediga helgen och ingår i volontäravgiften. Vi anordnar även minst två sociala aktiviteter efter jobbet. Om vi har möjlighet kommer du även att bli erbjuden en utflykt den sista helgen mot en förmånlig tilläggskostnad. Observera dock att det är ditt eget ansvar att planera din övriga fritid. Förbered dig gärna före resan genom att söka information på Internet. Hör gärna med andra volontärer och planera gemensamt. Våra Jamaicanska partners har också mycket kunskap om Kingston och Mandeville som de kan dela med sig av på plats. Vi rekommenderar dig varmt att stanna kvar minst några dagar efter avslutad volontärresa, då arbetsschemat är späckat och det inte finns utrymme för exempelvis bad och sol efter avslutad arbetsdag.

 

 

 

Volontärresor 2019

Ingen resa 2019

Observera att om du reser hem efter volontärresan från Jamaica landar du i Sverige dagen efter det att du lämnar Jamaica på grund av tidsskillnaden. Vi rekommenderar att inte jobba dagen/dagarna efter på grund av jetlag.

 

Ansvarsområden

Tandsköterskor

Våra tandsköterskor har det yttersta ansvaret för sterilarbetet och tar även egna profylaxpatienter samt assisterar tandläkare vid behov. Som tandsköterska kommer du även att utföra undersökningar om du känner dig bekväm med det.

Tandhygienister

Våra tandhygienister utför undersökningar, depuration, PTR, fluorlackning samt ger individuella instruktioner och information till barnen. Vid behov kan du även komma att assistera tandläkare och behöva hjälpa till i sterilen.

Tandläkare

Våra tandläkare utför extraktioner, lagningar samt ger individuella instruktioner och information till barnen. Då det ofta är många patienter som behöver extraktioner och lagningar, kommer du som tandläkare antagligen inte att utföra så många undersökningar. Vid behov kan du även att behöva hjälpa till i sterilen. Tandläkarna har även det odontologiska ansvaret i teamet och ansvar för eventuella jamaicanska tandvårdsstudenter eller internationella tandvårdsvolontärer från Projects Abroad.

Individuella ansvarsområden

Individuella ansvarsområden fördelas på plats till alla volontärer. Exempel på ansvarsområden kan vara att organisera våra pappersjournaler eller se till att engångsartiklar som plastmuggar, servetter och liknande inte tar slut.
 

Läs mer om att resa till Kingston (Ingen resa 2019)

Boende

Som volontär delar du rum med 1-2 andra personer i teamet (kvinnor och män bor i olika rum). Teamet bor tillsammans i en villa, centralt belägen i ett jamaicanskt medelinkomstområde nära shoppingcenter, affärer och restauranger. Observera att standarden på rummen kan variera. Vi överlåter till våra volontärteam att själva lösa rumsfördelningen på plats så att alla blir nöjda. I huset finns ett fullt utrustat kök, ett badrum med dush, två toaletter, tvättmaskin, stor tomt med två uteplatser och sällskapsrum.

 

Måltider

Frukost finns på boendet fram till sista arbetsdagen och ingår i kostnaden. Teamet tillagar frukosten själv. Lunch levereras till arbetsplatsen och ingår i kostnaden. Middag står man själv för. Under den första veckan kommer ditt team att få en välkomstmiddag arrangerad av A Child's Smile (ingår i kostnaden).
 

Transport

A Child's Smile arbetar med lokala chaufförer som tar er till och från arbetsplatserna, samt flygplatsen. På Jamaica tar man sig runt med Taxi, inte till fots. De chaufförer som vi arbetar med hjälper gärna till med transport under er fritid till lokalt självkostnadspris.

 

Aktiviteter och utflykt

Vi kommer att ha ett par obligatoriska sociala aktiviteter samt en gemensam utflykt med övernattning på hotell i turistorten Ocho Rios (ingår i priset).

 

Frivilliga tillvalsaktiviteter

I mån av tid erbjuder A Child's Smile en utflykt till förmånligt pris under dina sista lediga dagar så att du kan ta del av det bästa Jamaica har att erbjuda. Du kan även välja att planera dessa dagar helt själv. Tänk i så fall på att göra detta i god tid före resan då A Child's Smile inte kan hjälpa dig med detta på plats.

 

Läs mer om att resa till Mandeville (Ingen resa 2019)

Boende

Som volontär delar du rum med 1-2 andra personer i teamet (kvinnor och män bor i olika rum). Vårt volontärteam bor i en villa hos värdfamiljen Stewart, uppe på ett berg med en vacker utsikt från altanen över en lummig dal. Observera att standarden på rummen kan variera. Vi överlåter till våra volontärteam att själva lösa rumsfördelningen på plats så att alla blir nöjda. Det finns tillgång till två badrum med dush och toalett, tvättmaskin och sällskapsrum.

Stewarts har en trädgård med färsk frukt och grönsaker som serveras tillsammans med frukost och middag. Vi äter middag hemma eller ute (egen bekostnad). Huset ligger i ett jamaicanskt medelinkomstområde strax utanför staden Mandeville.

Du tar dig lätt in till centrala Mandeville och shoppingcentra, restauranger etc. med taxi. 

 

Måltider

Frukost serveras av värdfamiljen fram till sista arbetsdagen och ingår i kostnaden. Lunch levereras till arbetsplatsen och ingår i kostnaden. Middag står man själv för. Under den första veckan kommer ditt team att få en välkomstmiddag arrangerad av A Child's Smile (ingår i kostnaden).

Transport

A Child's Smile arbetar med lokala chaufförer som tar er till och från arbetsplatserna, samt flygplatsen. På Jamaica tar man sig runt med Taxi, inte till fots. De chaufförer som vi arbetar med hjälper gärna till med transport under er fritid till lokalt självkostnadspris.

Aktiviteter och utflykt

Vi kommer att ha ett par obligatoriska sociala aktiviteter samt en gemensam utflykt med övernattning på hotell i turistorten Ocho Rios (ingår i priset).

Frivilliga tillvalsaktiviteter

I mån av tid erbjuder A Child's Smile en utflykt till förmånligt pris under dina sista lediga dagar så att du kan ta del av det bästa Jamaica har att erbjuda. Du kan även välja att planera dessa dagar helt själv. Tänk i så fall på att göra detta i god tid före resan då A Child's Smile inte kan hjälpa dig med detta på plats.

 

Vi söker

 • Tandsköterskor
 • Tandläkare
 • Tandhygienister

Krav

 • Svensk legitimation (gäller för tandläkare och tandhygienister)
 • Examensbevis (gäller för tandsköterskor)
 • Minst 1 års arbetslivserfarenhet inom din profession
 • Kunna göra sig förstådd på engelska i tal och skrift
 • Medlem i A Child's Smile vid avresa
 • Kunna delta på informationsträff i Stockholm, lör den 20 april 2019

 

OBS! Innan du ansöker, klicka här och läs mer om hur det är att jobba som volontär, och övrig viktig information.

 

Volontärkostnader

 

200 kr – Medlemskap i A Child's Smile

10.000 – 15.000 kr – Flygbiljetter tur och retur. Ska vara betalda senast: Ingen resa 2019. Flygbiljetter tur & retur

 • Bokas via vår samarbetsresebyrå
 • Transitvisa för USA (ca 150 kr)
 • Det finns möjlighet att stanna kvar på egen hand efter avslutad volontärresa

Ca 7.700 kr – betalas senast: Ingen resa 2019, självkostnadspris för:

 • Boende i Mandeville/Kingston
 • Välkomstmiddag
 • Frukost och lunch i under arbetsdagarna
 • Utflykt med övernattning i Ocho Rios (transport och hotell)
 • Transport till och från flygplatsen på Jamaica
 • Transport till och från jobbet
 • Arbetstillstånd – Vi behöver ditt underlag för detta senast 15 mars 2019.
 • Volontärförsäkring (under 65 år)

Stämpel från notarius publicus (pris varierar) för arbetstillstånd för tandhygienister och tandläkare.

 • Språk – På Jamaica pratar man engelska så vi använder oss inte av tolkar
 • Fickpengar – Vi rekommenderar minst 5000 kr, men ta gärna med dig mer.
 • Specialkost – Om du har specialkost löser vi det, men var beredd på att det eventuellt kan bli lite ensidig kost.
   

Ansökningsformulär

Ingen resa 2019


Välkommen med din ansökan, önskar vi i projektgruppen
 

Linda Moutou

Projektkoordinator

Lii Lundin

Instrumentansvarig

Nichelle Martin / Pat

Volontäransvarig
Jamaican Smiles

Janna Lindroos

Projektassistent

 

Tomas Ahrne

Projektassistent

 

Jannica Ifström

Projektassistent